Rečem JA, rečem NE

Kako se počutiš, če nekomu ugodiš?
In kako, če prošnjo zavrneš? 

Nujno je, da so naši odgovori in odločitve usklajeni z nami samimi, z našim počutjem, našim mnenjem in našimi namerami. 
Če pogledamo otroke, opazimo, da nimajo v najzgodnejših letih nobenih težav z izražanjem svojih želja. Kadar se nečesa resnično veselijo, zavpijejo glasen JAAA, kadar nečesa nočejo, to brez občutkov krivde, kančka dvoma ali slutnje, da se bo zgodilo nekaj slabega, zavrnejo. 
Kje se to izgubi? 
Kadar so otrokove želje večkrat grobo zavrnjene, nespoštovane, nesprejete ali celo kaznovane, dobiva otrok izkušnjo za izkušnjo, ki kaže na to, da svojih mnenj, želja in čustev ni dobro izražati. Da ne bodo sprejeta in upoštevana. Ne bo se počutil varnega, zato bo na neki točki sprejel kakšno izmed odločitev, ki izhaja iz (ne)zavednih prepovedi in zapovedi, ki jih je prejemal s strani pomembnih oseb v njegovem življenju. Npr.:
  • ˝Svojih mnenj, čustev, želja ni dobro izražati˝; 
  • ˝Sebe ni dobro razkrivati˝
  • ˝Moram ugajati.˝
  • ˝Ne smem misliti. Ne smem čutiti.˝ ali 
  • ˝Jaz nisem ok.˝
  • ˝Jaz nisem pomemben/-a.˝
  • ˝Biti moram močen/-a˝
  • ˝Biti moram popoln/-a˝
idr. 

Tovrstne odločitve so običajno ponotranjene, nezavedne in vodijo naše delovanje, mišljenje in čustvovanje ˝od spodaj˝, iz globin. Misli in čutenja, ki izhajajo iz temeljev našega razvoja, se pojavljajo avtomatično in nam pogosto vzbujajo močan občutek nujnosti, neizogibnosti. Iz tega razloga jih včasih zamenjamo za intuicijo, ki pa je običajno usmerjena v naše pozitivno in pogosto nasprotuje našim ukoreninjenim avtomatizmom, ki niso konstruktivni.

Človek, ki je prepričan, da MORA ugajati ter ugoditi, sicer se bo zgodilo ˝nekaj slabega˝, lahko čuti tesnobo in strah, kadar se znajde v situaciji nestrinjanja, npr. v konfliktu; kadar mora ali želi nekomu nasprotovati oz. kadar želi ali mora nekoga zavrniti. A če venomer le ugajamo, se lahko zgodi ravno nasprotno od tega, kar pričakujemo. 
V službi lahko npr. mislimo, da nas bodo, če bomo venomer rekli JA, spoštovali in cenili, da bo naše delo narejeno dobro in da se bomo s tem izkazali za odgovorne ter marljive delavce. Tekom odraščanja in drugih vplivov družbe se nam lahko namreč zdi, da se od nas to pričakuje, da bomo sicer odpuščeni in da moramo biti pridni in tihi, pa bo vse ok. Ampak - a je temu res tako?

Pomisli na nekoga, ki vsakomur, ki ga nekaj prosi, reče JA. Kmalu je založen z delom, za lastne potrebe ne more poskrbeti in se izčrpava, pa tudi organizacijsko in časovno mu (več) ne uspe izpeljati vseh zadolžitev. Je na poti v izgorelost, če želi vse opraviti do roka in tako, kot si drugi želijo, pa bo:
  • bodisi dokončno izgorel
  • bodisi delo začel opravljati manj pozorno, hitreje in z več napakami

Če dokončno izgori ne le, da se bo njegovo življenje ustavilo, da ne bo mogel uživati in da bo lahko imel trajne poledice ali, v skrajnem primeru, celo umrl, temveč - kar se ljudi z ˝ugajaj driverjem˝ -  dotakne še bolj: ne bo mogel nikomur več služiti, delo pa bo moral opustiti. Razočaral bo svoje ˝naročnike˝.
Prav tako bo svoje ˝naročnike˝ razočaral, če se delu ne bo mogel posvečati tako mentalno kot s svojo srčno platjo, saj bo njegovo delo (in posledično nepravilnosti) zaznamovano z utrujenostjo, jezo, žalostjo ali tesnobo. Človek bo tako izpadel vse prej kot to, kar bi si želel - odgovoren, zanesljiv, prijazen in priden ter ne bo prejel sprejemanja, ki si ga želi že od otroštva naprej.

Ko se odločamo ali reči JA ali NE je torej nujno, da se ustavimo, poskusimo začutiti sebe in se vprašamo: 
  • Kako se počutim, ko pomislim, da bi rekel/-a JA tej možnosti?
  • Kaj pa, ko pomislim na to, da bi rekla NE? 
  • Imam občutek, da je ta odločitev v skladu z mano?
  • Kakšne bi bile posledice, če bi rekla JA ali NE? 
  • Kaj si želim zase?
  • Katera odločitev bi bila DOLGOROČNO najbolj iskrena in odgovorna? 

Če vemo, da smo se odločili v skladu z nami in da smo pri tem mislili tudi na drugo osebo ter sprejeli odločitev, ki se nam zdi najbolj odgovorna, ˝fer˝ in ˝prava˝, bomo tudi lažje prenesli in vzdržali z morebitnim nezadovoljstvom druge strani.
Ker - saj veš, a ne? - druga stran NIMA vedno prav 😜

Več zapisov na to temo:

Piši mi na mojca.majerle@zanos.si



Ni komentarjev:

Objavite komentar