Enostavna rešitev za neodločnost

Sprogramirani smo v prepričanje, da moramo biti odločni in da nam mora biti vse popolnoma jasno. Izoblikovano moramo imeti mnenje o sebi, o svetu, o soljudeh, o tem, kateri jogurt je naš najljubši, o tem, kaj želimo v življenju početi, o tem, s kom želimo preživeti naše življenje.

Te odločitve niso lahke, prav tako ne nujno dolgoročno pravilne in nespremenljive (kot pričakujemo od sebe in drug od drugega). 

Kako torej narediti ˝red v glavi˝ in srcih in kako - vsaj približno - postaviti stvari na svoje mesto? 

Če trenutno v mislih še ne vidimo ter če trenutno še ne čutimo jasnega odgovora na določeno vprašanje ali dilemo, se lahko odločimo, da je naš trenutni odgovor NE VEM. Tudi to je odločitev! 
Ko sprejmemo odločitev ˝ne vem˝, si damo prostor in čas - za raziskovanje, opazovanje, čutenje. Odločimo se za to, da jasnejši odgovor še ni dozorel in zavedamo se, da bi nas siljenje sebe v odgovor, potisnilo v napačno smer. 
Ko damo sebi prostor in čas ter svobodo za to, da se NE odločimo, podpremo sebe. Si nezavedno sporočimo: ˝Ok je. Zadihaj in opazuj. Dovoljeno ti je iti s svojim tempom.˝

Po tem, ko sprejmemo odgovor NE VEM - in se, brez slabe veste, zavedamo, da je odgovor NE VEM trenutno najboljše, kar lahko damo sebi in tudi drugim - se začne RAZISKOVANJE. 

Pri raziskovanju si lahko pomagamo tako, da raziskujemo DELE NAS. V iskanju ultimativne rešitve največkrat pozabimo na to, da imamo v sebi pogosto množico mnenj in čutenj in ko smo na lovu za odgovorom, dele nas, ki si med seboj nasprotujejo, spregledamo, jih želimo izriniti iz zavesti in jim ne dovolimo, da preprosto SO. 

Npr.: en del mene doživlja odpor, ko pomislim na prihajajoč dogodek/situacijo. Drug del mene pa si želi novo izkušnjo...

Na koncu se lahko vedno vprašamo še, kateri del sebe je tisti, ki podpira našo rast in svobodo, kateri deli nas pa so ovire, ki bi jih bilo fino predelati.

Zapomnimo si: vsako odločitev, ki smo jo sprejeli, smo sprejeli v TISTEM času, v skladu s TISTIMI izkušnjami in znanjem, v veri, da sprejemamo najboljšo možno odločitev. Ne očitajmo si. 


Za pomoč pri raziskovanju mi pišite na mojca.majerle@zanos.si. 

Vse dobro! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar