Prehranjevanje


˝Zagrabi me čudna sila in kar ponese do hladilnika! Samodisciplina ne pomaga in je nimam. Ne morem iz kroga prenajedanja, hujšanja in/ali motenj hranjenja! Ne zmorem več in čutim, da potrebujem pomoč, saj se vse vrti le še okoli hrane in mojega telesa!˝

S takšnimi in tudi drugimi besedami so svoje počutje opisali udeleženci delavnic in klienti. Vem, kako težko je ter koliko nemoči in žalosti lahko čutimo ob tem...
To, kar počnem, počnem zato, ker ne želim, da se tako počutimo in ker vem, da se da pregristi skozi... ♥ 

Kako ti lahko pomagam? 
Z individualno psihoterapijo in svetovanjem, kar je najbolj poglobljena in učinkovita vrsta pomoči; če čutiš, da to zaenkrat še ni zate, lahko najprej prebereš knjigo ˝Zakaj diete ne delujejo?! Zavestno prehranjevanje-zavestno življenje˝ ali se udeležiš katere izmed delavnic na temo zavestnega prehranjevanja (ang. mindful eating).


O zavestnem prehranjevanju
Zavestno prehranjevanje dokazano zmanjšuje prenajedanje ter druge načine prehranjevanja, ki nam dolgoročno ne koristijo (npr. motnje hranjenja), saj nam omogoča spoznavanje miselnih ter čustvenih vzorcev, ki se skrivajo za našim prehranjevanjem.
npr.: 
jem, ko sem osamljen;
jem, ko sem pod stresom;
jem, ko sem žejen.

Gre torej za ozaveščanje našega procesa prehranjevanja z namenom spoznavanja sebe, uravnoteženja sebe in zdravja.  Z roki v roki z ozaveščanjem našega načina prehranjevanja pa gre tudi ozaveščanje našega odnosa do sebe, do drugih, naših izkušenj iz primarne družine ter tudi življenja na sploh. 
Daljši zapis tukaj. Pobrskajte še po ostalih zapisih.

Knjiga Zakaj diete ne delujejo?! 
Zavestno prehranjevanje - zavestno življenje


Večina ljudi je vsaj enkrat v življenju posegla po določeni dieti. In večina diet se je končala neuspešno. 
 Zakaj? Ker smo želeli shujšati (odpraviti simptome), ne da bi se lotili vzroka, ki tiči ZA našim prekomernim prehranjevanjem. 
 Zavestno prehranjevanje je tako učinkovita alternativa dietam. Je iskanje odgovorov na raznovrstna vprašanja (npr. Zakaj jem, čeprav nisem lačen/-a? Zakaj si želim sladkarij ravno SEDAJ? Kaj bi lahko ˝vzel/-a˝ namesto hrane? Kaj je moja resnična potreba? ipd.).
 Učenje Zavestnega prehranjevanja torej ni le učenje drugačnega pristopanja k hrani ter prehranjevanju, temveč je v dobršni meri tudi spoznavanje nas samih – naših misli, čustev, čutenja in vzorcev delovanja. Je torej proces osebnostne rasti, ki nam koristi na vseh področjih našega življenja in je proces vnovičnega vzpostavljanja NARAVNEGA RITMA s samim seboj.

 


Mnenja o knjigi:


- Mag. Maša Žvelc, univ. dipl. psih., integrativna psihoterapevtka in supervizorka:˝Knjiga in delovni zvezek Mojce Majerle, univ. dipl. psihologinje z naslovom Zakaj diete ne delujejo?!  je dobrodošla in inovativna alternativa dietam in priročnikom o prehranjevanju. V njem avtorica predstavi  program zavestnega prehranjevanja in zavestnega življenja, ki ga je sestavila sama na podlagi znanj, pridobljenih na študiju psihologije in integrativne psihoterapije ter lastnih kliničnih in osebnih izkušenj. Velika vrednost knjige je, da osvetljuje drugačen pogled na nas same in naše prehranjevanje. Za knjigo je značilen pristop,  kjer se ne borimo proti našim prehranjevalnim navadam in vzorcem, ampak nam pomaga odkrivati in razumeti, čemu imamo take vzorce. S pomočjo knjige in delovnega zvezka spoznavamo pomen in funkcije naših prehranjevalnih vzorcev; s tem pa bolje spoznavamo in sprejemamo tudi sami sebe. Tako lahko npr. odkrijemo, da nam neustavljivo metanje večerje vase pomiri občutek osamljenosti, ki tli nekje spodaj in je posledica nezadovoljene potrebe po čustveni bližini. Spoznavamo, da s pomočjo hrane nadomestno zadovoljujemo druge, predvsem  psihosocialne potrebe (vendar jih nikoli zares ne zadovoljimo). Začnemo se zavedati, sprejemati in zadovoljevati primarne potrebe, tiste, ki so bile do sedaj v ozadju  in smo jih nezadevno želeli potešiti s hrano. Knjiga poudarja tudi pomen stika s svojim telesom. Ali lahko zaznamo, kdaj smo lačni, siti, kdaj imamo dovolj? Stik s telesom nam omogoča prepoznavanje in spoštovanje sporočil, ki nam jih daje telo (npr. lakota, sitost, odnosne potrebe). Avtorica se posveti tudi zelo pomembnima področjema; skrbi zase in zaupanju vase, ki sta temeljna  spremljevalca tako zavestnega prehranjevanja kot zavestnega življenja.
Knjiga , ki je napisana v obliki priročnika, nas postopoma, korak za korakom s pomočjo praktičnih vaj vodi k zavestnemu prehranjevanju. Knjigo spremlja tudi delovni zvezek, ki omogoča še večjo strukturo ter lažje izpolnjevanje zastavljenih nalog.

Knjiga in z njo delovni zvezek Zakaj diete ne pomagajo je odličen priročnik k drugačnemu pogledu nase in na svoje prehranjevanje. Vodita do večjega stika s seboj, boljšemu poznavanju sebe in k samo-sprejemanju. Posledica tega je, da na nežen, nenasilen način spreminjamo pristop k lastnemu prehranjevanju.˝

- Bivša klientka in lastnica knjige

 ˝Ko odpiram napolitanke in jih tlačim v usta brez pretiranega apetita po sladkem ali hude lakote, dejansko ne razmišljam o ničemer. Osredotočena sem samo na hranjenje, ki dejansko to ni, okusim pa zelo malo ali pa sploh nič. Niti ne zavem se kdaj sem jih pojedla vse. V njih nisem uživala. Preplavi me krivda in hitro ugotovim, da mi je precej slabo. Trebuh tišči. Problem, ki sem ga tako malo odložila in o katerem sanjam že cel teden, več mesecev, več let, je spet tukaj. Danes malo jasnejši kot včeraj. Težko ga je sprejeti ali začutiti, si ga priznati. Lažje se je zamotiti s čim drugim. Ljudje se tolažimo ali zamotimo na različne načine. Moj način nikoli niso bili cigareti, alkohol, droge, ampak hrana in zame je to še težje, saj jesti preprosto ne morem prenehati. Lahko pa ločim kdaj jem zaradi lakote in kdaj jem zaradi tega, da vsaj pet minut ne čutim tistega kar tako boli. Ogromen korak v mojem večletnem procesu ozaveščanja dejanj je bila Mojca sama in točno o tem govori njena knjiga Zakaj diete ne delujejo?. Morda naslov koga malce zmede in tako hitro pomisli, da je naletel še na eno knjigo o razčlenjevanju hujšanja in diet, resnica pa je daleč od tega. Včasih je super biti sam s sabo točno takšen kot si, nič spreminjati, ampak samo razumeti zakaj počneš tisto kar pač počneš. Moja kopija Mojčine knjige je tako zelo popisana, da je ne upam posoditi tudi zelo dobri prijateljici, saj se mi zdi bolje, da se ji porajajo njeni primeri. Sama sem knjigo prebrala že večkrat in najljubše mi je, ker vsebina bralca zelo lepo vodi k osmišljanju prehranjevanja, hkrati pa ne sili v določeno mišljenje. Sama sem tako knjigo že večkrat prebrala po svojem zaporedju, tako kot je meni odgovarjalo. In bilo je super. Kdor Mojce ni imel priložnosti osebno spoznati, jo lahko začuti skozi branje besed, ki z najboljšim namenom pomirjajo, spodbujajo, sočustvujejo in najpomembnejše, spodbujajo k temu, da si dovolimo biti točno to kar smo. Zato si s sočutjem oproščam za tiste napolitanke in si dovolim začutiti.˝


Gospodična knjiga o knjigi (klik na naslov za daljši opis):

˝Med branjem pa knjiga razširja svoj naslov, in od diet, ki jih obravnava drugače, kakor smo vajeni iz gore popularnih in hitro spisanih priročnikov na to temo, vodi do vsesplošnega opisa tistih področij človekovega bivanja, ki so znana tudi tistim, ki jih diete sicer ne zanimajo zelo.
...Avtorica, psihologinja, je sama razvila program zavestnega prehranjevanja, h kateremu vabi na prijazen, čuteč in razumevajoč način, ki se čuti skozi vsako zapisano besedo. Bralca ne podcenjuje, niti ga ne pomiljuje, ne vsiljuje mu mnenja, temveč mu s predlogi širi polje radovednosti, zanimanja zase. ˝


Hvala za mnenja!


Knjigo lahko kupim tukaj.