Dnevno tuširanje psihe

Si dnevno umivate roke? In se tuširate? Kako pa dnevno tuširate svojo psiho in počutje nasploh? 

Masaža ali fizioterapija = psihoterapija
Masažo, fizioterapijo, akupunkturo in kaj je še tega, lahko enačimo s psihoterapijo. Privoščimo si jih, kadar je nujno, kadar je bolečina akutna ali morda komaj, ko smo tako poškodovani, da že težko hodimo ali sedimo in brez tega več ne moremo;
takrat, ko smo glavno krizo že delno prebrodili, a si želimo okrevati ob podpori strokovnjaka;
pa tudi takrat, ko si želimo dodatnega razvajanja, ko želimo svoje počutje še DODATNO izboljšati oz. kadar želimo PREPREČITI večjo krizo v prihodnosti. 

Maska za obraz = globok uvid in močnejši stik s sabo 
Maske za obraz ali lase, manikure ali pedikure, depilacije, izlete ipd., lahko enačimo z globokimi uvidi in močnejšim stikom s sabo. To je ponavadi čas, ko se resnično mentalno ustavimo, pregledamo situacije, ki se nam dogajajo ter naše in tuje odzive in doživimo AHA-moment. Spoznamo nekaj pomembnega, kar nam omogoča, da v prihodnje na situacijo ragiramo drugače ali da nanjo pogledamo iz drugega zornega kota. Uvidov ne doživljamo (in jih ne rabimo doživljati) pogosto, vseeno pa je za našo osebnostno rast nujno, da jih. 

Pranje glave = posebna oblika sproščanja ali intimen pogovor
Vemo, da je pranje in urejanje las obvezno in nujno zato, da lasje niso umazani in tudi zato, da smo videti lepo, vemo pa tudi, da lahko umivanje las kdaj pa kdaj tudi zamaknemo, jih spnemo v čop ali, tako kot jaz, se poškropimo s suhim šamponom 😊
Na ravni psihičnega počutja lahko pranje glave zato enačimo s kakšno posebno obliko sproščanja, npr. z meditacijami, vizualizacijami, jogo ali telesno vadbo za telo in dušo oz. s  poglobljenimi in intimnimi pogovori s partnerjem ali prijatelji.  Tega se ne moremo posluževati dnevno, hkrati pa je za našo psiho nujno, da imamo s partnerjem in prijatelji intimne odnose, ki ne vključujejo le pogovorov o organizaciji gospodinjstva ali tračev, ampak intimno deljenje osebnih skrbi ali upov za prihodnost.

Dnevno umivanje rok in tuširanje = skrb za lastne potrebe in stik s svojim doživljanjem
Dnevno pa bi bilo za našo psiho dobro in nujno (če ne bi hoteli, da se nam začnejo stvari nalagati), da bi poskrbeli za naše telesne potrebe (spanje in počitek ter uravnoteženo prehranjevanje), hkrati pa se večkrat tekom dneva vprašali: ˝Kako sem? Kako se počutim? Kaj doživljam? Kaj sedaj potrebujem?˝ Vprašanja ne bi bila namenjena podrobni analizi sebe ali celo kritiziranju sebe, temveč zgolj ozaveščanju tega, kaj se nam dogaja. Če bi tekom dneva ugotovili: ˝Uh, vsega mi je preveč, potrebujem počitek ali zgolj objem,˝ bi, ko bi prišli domov, lažje vedeli kaj potrebujemo in to na primeren način skomunicirali tudi s partnerjem. S tem bi preprečili morebiten konflikt oz. ˝izpad˝, za katerim bi se skrivalo, da nam je, danes, preprosto vsega preveč. 

Skrbimo za lastno psihohigieno oz. se nanjo, tudi, če bomo kak dan nekaj odložili in naslednje dni ˝čistili za nazaj˝, vsaj spomnimo.
Kako pa boste za svojo psihohigieno poskrbeli ta vikend? 
😊

Več o osebnih pogovorih z mano si preberite TUKAJ.


Ni komentarjev:

Objavite komentar