Moji mami je teža onemogočila, da bi zaživela svoje življenje

Približno prevajam ganljiv blog, ki se me je dotaknil in ki se bo zagotovo dotaknil vseh, ki se ukvarjajo s svojo težo in dietami. Blog o tem, kako se počuti hčerka, ki je vse to opazovala. In kaj si je obljubila, da ne želi NIKOLI storiti svoji hčerki. V originalni verziji si blog lahko preberete TUKAJ

- Ko je moja mama vzgajala mene in sestro, je naredila veliko stvari prav. Njene močne točke (npr. to, da ni kričala, da nas je vključevala v aktivnosti, da nas je naučila kuhati in iskreno govorila o strašljivih temah, kot so seks, odvisnosti ter zlorabe) so odločno odtehtale kakršnekoli napačne odločitve, ki jih je kdaj sklenila (npr. da mi je dovolila gledati TV do polnoči ali da mi je za zajtrk dovolila jesti piškote).

A ko pogledam nazaj  glede mamine vzgoje obžalujem eno veliko stvar. Mama je naredila eno napako, za katero sem si, veliko preden sem dobila hčerko sama, prisegla, da je jaz nikoli ne bom naredila!


Moja mama je ljubila hrano in je bila neverjetna kuharica. Moji najlepši spomini so bili premešani v skledah, spečeni v pečicah in razprostrti na naši kuhinjski mizi. A moja mama se je borila z njeno ljubeznijo do hrane in je, po naših slastnih zabavah, zdrknila v samoponiževanje in krivdo v zvezi s tem, kaj je pojedla in kakšna je njena postava. 

Neprestano je govorila o svoji teži. Vsak dan, pravzaprav. Moja sestra in jaz sva leta in leta gledali, kako se muči in trudi postati vitka, a se svoji želeni teži nikoli ni niti približala. Po drugi stani pa nama ne bi moglo biti manj mar glede tega, kako je bila videti in katero številko hlač je nosila. Želeli sva si le, da bi mama živela svoje življenje ne glede na njeno težo. A takrat tega ni bila zmožna narediti. 

Moja mama je kaznovala sebe in si, zaradi svoje teže, odtegovala pomembna doživetja. To je bila njena največja napaka v vlogi starša.

˝Ko shujšam, bom šla na Havaje,˝ je govorila.
˝Ko izgubim 15 kg, bom začela obiskovati telovadnico. Nikamor ne morem iti takšna, kot sem zdaj.˝
˝Ko bom dosegla svojo ciljno težo, vaju obe punci peljem na veliko praznovanje v mesto!˝
˝Ne morem vaju peljati v park takšna,˝ je zavzdihnila. 

Ničesar novega si ni kupila za obleči, ker je bila preveč močna in je tako ali tako nameravala shujšati. Ko bi se to zgodilo, bi si prenovila celotno garderobo! Niti pomislila ni na počitnice, dokler ne bi shujšala 25 kg. Bilo je tako veliko reči, ki bi jih lahko počeli skupaj. Takrat sem si prisegla, da, ko odrastem, ne bom nikoli dovolila, da moj videz diktira mojo zabavo!

A takrat nisem vedela, da je to lažje reči kot narediti...

Nosečnost, bolezen, stres, nova vrsta krofa v pekarni, dejstvo, da obstaja sir brie - vse to se je seštelo v to, da pri 40ih letih in dojenčkom, nisem imela krasnega telesa. Postala sem neverjetno negotova glede moje postave, številk mojih oblačil in tega, kako sem videti v kopalkah. Počutila sem, da poskuša moja orjaška rit pogoltniti joga hlačke... Svojo postavo sem neprestano primerjala s postavami drugih žensk in spoznala, da včasih začutim identično krivdo ter sram v zvezi z mojo ljubeznijo do hrane kot ju je občutila moja mama, ko sem jaz odraščala. 

Pred kratkim sem se zalotila, da sem odložila nakup novega odločila. ˝Oh, počakati bi morala, ker je novo leto in zdaj bom končno začela s Paleo dieto ali Atkinsovo dieto ali dieto s počasnimi ogljikovimi hidrati in bom zgubila vso to težo. Nova oblačila bom kupila, ko bom znova vitka.˝

Ampak ne. Ni šans. Takšno razmišljanje sem zatrla v kali, ker želim prekiniti vzorec moje mame. Ne le zaradi sebe, ampak zaradi moje 4-letne punčke! 

Pravico imamo do zabave, užitka, zadovoljstva in sreče ne glede na našo težo! Nikoli ne bom pogojevala, kaj lahko doživim in kaj ne, s tem, koliko tehtam in kako sem videti. Ne bom zamudila življenja in pustolovščin z mojo hčerko samo zaradi neke številke na tehtnici ali zato, ker želim nositi številko 36 namesto 42. 

Zato bom šla na vse tiste izlete in se vozila z  vlaki smrti. Jaz bom tista oblinasta mama na joga tečaju. Nosila bom kopalke na prepolni plaži, tekala bom, plesala na pesku in učila hčerko kako surfati ali graditi peščene gradove, brez sleherne misli na moj celulit ali obroč okoli mojega trebuha. Zavedam se, da mi bo na čase nelagodno in to bo težko, a bom preslišala svoje negotove misli! Svojega otroka bom naučila, da moja lepota prihaja od znotraj ter kako sprejeti ter živeti življenje in interaktirati s svetom!

Vem, da moja hčerka nekega dne ne bo pogledala nazaj in rekla: ˝Presneto, moje otroštvo bi bilo veliko boljše, če bi bila moja mama 10 kg lažja...˝

Življenje je ZDAJ, v tem trenutku! Ni rezervirano za tiste redke srečneže, ki zmorejo ohranjati popolno postavo. To si zaslužimo vsi! Ne pustite, da vam tehtnica določa, kdaj lahko začnete živeti!

(Victoria Fedden) -


Če ste v blogu našli sebe in če želite s tem prekiniti in znova živeti svoje življenje, mi pišite. Z neizmernim veseljem vam bom pomagala, da se znova vrnete k tistemu, kar si zaslužite! Več o svetovanju in psihoterapiji TUKAJ. Več o zavestnem prehranjevanju TUKAJ

Ni komentarjev:

Objavite komentar