7 podobnosti med čiščenjem in partnerstvom

Morda ne boste verjeli, ampak: med čiščenjem in partnerstvom obstaja veliko neverjetnih podobnosti in posledično - se lahko iz čiščenja veliko naučimo tudi o partnerstvu. Čiščenje (in pospravljanje) stanovanja je tako analogija za čiščenje (in pospravljanje) v partnerstvu. Ko govorim o ČIŠČENJU v partnerstvu, mislim na: 
  • razreševanje konfliktov ter sporov;
  • odpravljanje ter izražanje morebitnih zamer, ki so nastale; 
  • vlaganje v odnos v obliki preživetega skupnega časa (zabava, umetnost, šport, kultura);
  • pogovor s partnerjem o naših skrbeh, željah, sanjah - izražanje najglobljega v nas;
  • skrb za skupno organizacijo in organizacijo gospodinjstva; 
ter navsezadnje: 
  • skrb za lastne potrebe, želje in potrebe po samoti oz. druženju z drugimi ljudmi - ki jih MORAMO uresničiti izven partnerstva. 
To zveni enostavno. In tudi je enostavno - ni pa vedno LAHKO.
Tudi čiščenje je enostavno, saj vemo, kaj je potrebno narediti. Ne gre za kompliciran proces. Pospraviti moramo postelje, pobrisati tla, police, prah; ˝iti skozi omaro˝, zložiti nezloženo, poravnati zmečkano in odvreči neuporabljeno; pospraviti in počistiti dolgo neprezračene predale in police... 
Opravila so enostavna, vemo pa, da je to vseeno zelo TEŽKO narediti, saj moramo v to vložiti veliko TRUDA, tako fizičnega kot tudi psihičnega.

Torej:
  1. Tako partnerstvo kot čiščenje sta enostavna, vseeno pa zahtevata trud. In občasno - VELIKO truda.
  2. V partnerstvo in čiščenje moramo vložiti veliko truda, še posebej, kadar naletimo na velike, kompleksne madeže ter ovire, ki jih je treba ˝počistiti˝. V partnerstvu se le-te nanašajo bodisi na spremembo stališč bodisi na spremembo ukoreninjenih navad in prepričanj.
  3. Več truda moramo vložiti tudi takrat, kadar smo pozabili na SPROTNO ČIŠČENJE. V stanovanju se tako nabere umazanija, navlaka, prah; v partnerstvu pa neizgovorjena jeza, ki se sprevrže v zamere ter užaljenost in pikre pripombe; nezadovoljene potrebe, npr. potreba po druženju in posledično pogrešanje, ki se ga morda niti ne zavedamo. Namesto tega smo zoprni in za pomanjkanje skupnega časa krivimo partnerja...
  4. Ne delajmo si zalog krame! Česar ne uporabljamo - odvrzimo. Predmete, na katerih se zgolj nabira prah - odvrzimo. Oblačila, ki nam več niso prav - odvrzimo, podarimo, reciklirajmo... Tisto, česar ne uporabljamo, nam namreč dela zgolj škodo in povzroča, da imamo občutek, da ne moramo dihati, da ne vidimo jasno in da zakriva tisto, kar pa dejansko potrebujemo, uporabljamo in cenimo. Enako je pri partnerstvu - prepričanja, s katerimi se v resnici ne strinjamo - zavrzimo ali jih nadomestimo. Vedenje in reakcije, ki smo jih prerastli - zamenjajmo. Partnerske dogovore, ki več ne služijo cilju - spremenimo.
  5.  Neočiščenega in nepospravljenega se pogosto sramujemo, ampak vedeti moramo, da NEPRESTANO iščemo ravnotežje med REDOM in NEREDOM. Drugače ne gre. V stanovanju živimo. Po njem se gibljemo. Jemo, spimo, se zabavamo. Tekom življenja vnašamo vanj nove in nove stvari in zavržemo tiste, ki nam več niso po godu. Če ne drugega, se v njem nabira prah. Tudi v partnerskem odnosu - živimo. Tekom dolgotrajnega partnerskega odnosa se spreminjamo, rastemo, se učimo, včasih tudi nazadujemo, delamo napake in padamo. Poskušamo ohranjati tisto, kar nam je po godu in prestrukturirati tisto, kar nas ovira. Na poti pa se neprestano pogovarjamo s partnerjem, mu besedno ali nebesedno sporočamo naše spremembe in opazujemo ter spodbujamo pot partnerja. In popolnoma enak proces poteka tudi v DRUGIH, TUJIH partnerstvih in stanovanjih. To je DEJSTVO. Nimamo edini - tu in tam - nepospravljeno. 
  6. Veliki madeži so pogosto le posledice, zadaj se lahko skriva: plesen, težave z napeljavo ipd., ki lahko zahtevajo tudi strokovno pomoč. Tudi v partnerstvu so lahko spori le posledice, površina, pod njimi pa se lahko skriva globoko nezadovoljstvo s sabo ali s partnerstvom, strahovi, prtljaga iz otroštva ipd. Nič ni sramotnega v tem, da si poiščemo strokovno, psihoterapevtsko podporo. Še več: to je znak, da sta partnerja ozaveščena, da aktivno razrešujeta svoje težave in da jima je MAR. 
  7. In nenazadnje: KO pospravimo, se počutimo DOBRO! Sveže, čisto, prezračeno. In znova odprto za nove podvige, izkušnje ter - ŽIVLJENJE.


Del čiščenja je tudi - prečistiti in predelati primarna ter sekundarna čustva. Več o tem -->



2 komentarja:

  1. Luštna in uporabna primerjava - če dovoliš, jo tudi sama kdaj uporabim (te bom citirala)!
    Uspešno na tvoji poti, draga Mojca!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Lea - hvala! Seveda uporabi. Promocije sem pa tudi vesela :)

    OdgovoriIzbriši