Namesto hrane?

Hrana nam nudi hitro zadovoljitev naših potreb – hrana je še posebej v zahodnem svetu vseprisotna in dosegljiva na vsakem koraku. Je hitra potešitev in najbolj priročen način pomiritve ter zadovoljitve sebe, ki ne zahteva veliko truda, prinaša pa ugodje na različnih ravneh.

Kaj lahko ˝vzamete˝ NAMESTO hrane?

Najbolje je, da odgovor na to vprašanje poiščete sami, saj vsak posameznik zase najbolje ve, kaj ga veseli in kaj potrebuje. Vseeno bom naštela nekaj idej.
   

     Vzemite si čas zase, pojdite na kraj, kjer ste sproščeni in ZAČUTITE svoja čustva ter občutke, ZAZNAJTE svoje misli. Razjasnite sami sebi, kaj se v vas dejansko dogaja. Kaj je sprožilo vaše občutke (morda kakšen komentar druge osebe; morda kakšen dogodek v dnevu). Dajte si dovoljenje za to, da začutite karkoli je prisotno in da s tem tudi ostanete. Ni vam treba  vsega spremeniti in popraviti TAKOJ. Dajte si čas, da ŽIVITE SEBE.
           Zgornji proces se pogosto odvija tudi med izvajanjem različnih rutinskih aktivnosti, npr. na sprehodu, ob teku, ob pospravljanju ali pomivanju posode, prav tako pa tudi med meditacijo in med osredotočanjem na naš dih.
Walsh Becky (2013) tako pravi, da rutinske aktivnosti ˝utišajo˝ levo hemisfero naših možganov, od koder prihajajo tudi naše skrbi, načrtovanje prihodnosti ipd. in omogočijo naši ustvarjalni, desni hemisferi, da pride bolj do izraza.

 Najdite svoj ventil za IZRAŽANJE svojih občutkov, čustev in misli oz. ventil, skozi katerega lahko energija, ki se je nakopičila v vas, v vašem telesu, mišicah, glavi, notranjih organih (čustva so nakopičena energija), steče iz vas oz. se pretvori v bolj prijetno energijo. Ventili se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika in od trenutka do trenutka. Včasih nam ustreza šport, včasih ustvarjanje (pisanje, slikanje).
Sama sem v nekem obdobju, ko sem na podoben način kot sedaj vi, prihajala v stik s sabo, skoraj vsak večer hitro hodila ali tekla. V tem času sem se osredotočila nase in se vprašala vse našteto iz prve alineje. Dala sem si čas za to, da sem ZAČUTILA sebe. Med tekom ali hitro hojo sem veliko lažje začutila in ˝dala ven˝ tudi čustva, kot so močna žalost, močna jeza, strah ali sram. Pogosto sem tekla ponoči, tako da me moj izraz na obrazu ni skrbel, prav tako sem bila na ulici ali drugi poti povečini sama. Takrat sem lahko čustva začutila in jih izrazila skozi telo (premikanje telesa, hitrejše dihanje, bitje srca) in glas (ker ni bilo nikogar okoli, sem lahko tudi vpila ali ječala, če mi je bilo do tega). Po začetni fazi ˝začutenja˝ sem se pogosto pomirila ter iz drugačnega stanja, z umirjenostjo, jasnostjo, modrostjo, z razumevanjem in s sočutjem do sebe premislila o tem, kaj se dogaja in kaj potrebujem. Pogosto sem si vzela toliko časa, kolikor sem ga potrebovala, da sem telesno, miselno in čustveno PREDELALA določeno situacijo, da sem sprejela, kaj se je zgodilo, da sem se pomirila s sabo in da sem vedela, ˝kako naprej˝.

Kaj še?
-          Pogovorite se z osebo, ki vas razume, ki vas podpira, in ki ji zaupate. Ob tem pogosto ugotovimo, da nas pestijo podobne skrbi in na situacijo smo zmožni pogledati z bolj optimističnega ter humornega zornega kota.
-          Glasba: poslušajte glasbo, ki vam v tistem trenutku ustreza, ki ˝čuti z vami˝, ki vam vzbudi občutke, ki si jih želite. Plešite. Skačite.
-          Poglejte film ali preberite knjigo.
-          Počivajte.
-          Razmislite o ozadju svojih stanj. Kako to, da z nalogo odlašate in se je težko lotite? Kaj je RESNIČNO prisotno? Katere misli o sebi  ali o drugih?
-          Zavedajte se, da lahko sami, če si dovolite, najdete načine za lastno pomiritev. Sami poznate sebe najbolje! Zaupajte vase. Preizkušajte različne načine ter različne ventile.
-          Najdite svoje močne plati. Na kaj ste ponosni?
-          Najdite svoja veselja. Kaj radi počnete? Kaj vas veseli? Kaj vas navdihuje?

Je še kaj, kar bi lahko ˝vzeli˝ namesto hrane? Če imate kakšno svojo idejo - jo lahko zapišete v komentar bloga. 

Pa srečno!

Ni komentarjev:

Objavite komentar