Sanje in razlaga sanj

Sanje so psihično dogajanje (mišljenje, čustvovanje), ki se odvija med spanjem. 
Sanje so pomemben del našega delovanja in na pomemben način odslikavajo našo notranjost. 

Obstajajo raznovrstne teorije o sanjah, nekatere bolj verodostojne kot druge, npr. (vir: Musek):
  •  v starih kulturah so verjeli, da so sanje stik z višjim duhovnim svetom ter da so sanje naša božja sporočila
  •  Aristotel je menil, da  hrana, ki smo jo pojedli tekom dneva, v spanju izpareva tekočino, na katero se odslikavajo prizori
  • Freud je trdil, da se v sanjah pokažejo naši gonski, spolni in agresivni, impulzi,
  • Jung pa, da so sanje vpogled v kolektivno nezavedno ipd.
  • novejše razlage pravijo, da se v sanjah utrjujejo naše spominske poti ter da so sanje pomembna oblika procesiranja informacij
  •  teorija straženja poudarja, da možgani med spanjem nadzorujejo prostor in da se lahko zaznave, npr. zvokov, v prostoru, odražajo v sanjah.

Nobena izmed teorij ni 100% točna, kombinacija in zmerno upoštevanje vseh, pa nam najnatančneje pokaže, KAJ VSE nam sanje, skupaj s spanjem, nudijo in za kaj vse so - sanje ter spanje - nujno potrebni! Od počitka, do utrjevanja spominskih poti in ˝pregleda˝ dneva, do intenzivnejše sprostitve in do stika z našimi globokimi, nezavednimi deli sebe.

Odsotnost sanj lahko pokaže, da zaspimo tako utrujeni, da ˝spimo kot top˝, brez sanj, ali, nasprotno, da zaradi skrbi, bolezni in drugih razlogov, spimo tako rahlo, da le redko pridemo v globljo (REM ter alfa) fazo spanja, kjer so sanje intenzivnejše in manj razdrobljene. Morda pa nas v otroštvu nihče ni nikoli vprašal kaj smo sanjali in se za to zanimal? 
Pretirane, močne in moreče sanje so prav tako moteče in kažejo na intenzivnost našega čustvenega in miselnega dogajanja ter procesiranja v siceršnjem življenju.
Tako kot na drugih področjih, je tudi pri sanjah najbolj priporočljiva zmernost in čeprav sanj ne moremo uravnavati, sta nam lahko  vsebina sanj ter količina sanjanja pomembna kazalca in merilca tega, kar se dogaja v nas.

Vsi smo že sanjali, da nas zelo tišči lulat in ko smo se zbudili, smo ugotovili, da moramo resnično na stranišče. 
Ali pa so naši možgani zaznave okolice (zvok, svetlobo, ljudi) vpletli v naše sanje.
Najpomembnejše pa so sanje, ki nam pustijo močan vtis in čustveno noto in pri katerih se zalotimo, da o njih razmišljamo še tekom dneva.
O teh pa je vredno premisliti ter pobrskati, kaj nam sporočajo.

In kako razlagati sanje?
Meni najbližji je pogled, ki se ne nanaša zgolj na analizo tipičnih sanjskih simbolov, lahko pa med pregledovanjem simbolov dobimo idejo in INSPIRACIJO, kaj bi naše sanje lahko pomenile. A to le, če je razlaga simbola skladna z našimi občutki.
Pri razlagi sanj je tako najpomembneje, da se vprašamo:
  • Kako smo se med sanjanjem počutili?
  • So bile sanje prijetne ali neprijetne?
  • Kaj nas je vznemirilo in kaj razveselilo/potolažilo?
  • Na kaj, v realnem življenju, me spomnijo sanje? Se s čim povezujejo? Me je česa strah, me kaj skrbi ali žalosti?
  • Katere asociacije dobim, ko razmišljam o mojih sanjah ter kaj mi sporočajo?

Včasih v sanjah predelujemo neke napetosti in naloge, npr.:
v nekem obdobju sem pogosto sanjala, da me preganja in, na koncu, ubije, leopard. Takrat nisem našla povezave, je pa ponavljanje sanj kazalo na to, da so dotične sanje zame pomembne. Nekega dne pa sem sanjala sulico in boj z leopardom, ki sem ga na koncu tudi zabodla. 
Takrat sem začutila novo moč in zmožnost, da naredim premike na službenem področju in v odnosih s sodelavci.

V ponedeljek sem imela, zame, pomemben sestanek. V noči iz nedelje na ponedeljek sem sanjala, da sem prisostvovala na večdnevnem predavanju, ki ga je vodila Ellen Degeneres. Punci, ki je sedela nekaj sedežev stran od mene, je postavila določeno vprašanje.
Punca je odgovorila: ˝Ne vem, res ne vem.˝
Ellen pa je rekla: ˝Seveda veš! Vsi odgovori so v tebi.˝
Te sanje so mi pustile izredno pozitiven naboj in me spomnile na tisto, kar sem že vedela, a morda malo pozabila - da vem, kaj želim in da imam odgovore v sebi! Včasih samo nekaj časa traja, da se do njih dokoplješ. Poleg tega pa so pokazale, da je Ellen na nek način moja vzornica in da določene vidike nje občudujem - ter da imam, vsaj v tem obdobju, željo po izvedbi velikih delavnic, nastopov ter predavanj.
Tudi sestanek, sledeči dan, je povzročil pozitivne premike, zagotovo pa je na to, med drugim,  ugodno vplivala  moja notranja naravnanost.


Ni komentarjev:

Objavite komentar