V tem članku http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2012/09/14/5-surprising-benefits-of-mindful-eating
so naštete le nekatere izmed prednosti zavestnega prehranjevanja (oz. čuječega prehranjevanja, kar je iz strokovnega in izrazoslovnega vidika pravilnejši, vendar slovenski javnosti manj razumljiv izraz), dokazane tudi z raziskavami:
1. Prepreči lahko sladkorno bolezen tipa 2
2. Je učinkovito orodje pomoči prekomerno težkim otrokom, starim 8 – 12 let
3. Zmanjša prekomerno prehranjevanje s prigrizki
4. Pomaga pri tem, da v restavracijah ne pojemo preveč
5. Pomaga nam pri ohranjanju vitkosti
In kaj je vzrok vseh zgoraj navedenih prednosti?
– pozorni smo na občutke lakote in sitosti
– ko jemo, se posvetimo le hrani – ne brskanju po spletu, gledanju tv, branju časopisa ipd.
Oboje omogoči zaznavanje naše lakote/stitosti ter omogoča, da v hrani tudi bolj uživamo in dejansko ZAZNAMO, da smo nekaj pojedli.
V svojem programu se poleg omenjenega fokusiram tudi na vprašanja – KDAJ in ZAKAJ jem oz. kako naša čustvena stanja ter misli vplivajo na naše poseganje po hrani.