Kaj morajo vedeti ženske in kaj moški za uspešen vstop v zavestno partnerstvo?

Zavestno partnerstvo je partnerstvo, v katerem delamo, ga gradimo in ga poglabljamo hkrati s tem, ko gradimo in poglabljamo zavedanje, razumevanje in sprejemanje sebe ter partnerja. 
Partnerstvo je uspešno samo toliko, koliko sta partnerja pripravljena vlagati energijo, se izboljševati, priznavati svoje napake, se opravičiti ter se zahvaliti, hkrati pa delati na LASTNEM zadovoljstvu. In vse to - na temeljih ljubezni.

Velikokrat ne gre za to, da se ljubezen razblini, temveč da ljubezni, pod navlako zamer, zastalih ter trohnečih čustev in nezadovoljstva s sabo, ne vidimo več.

Zavestno partnerstvo med drugim zajema tudi ozaveščanje stereotipov in mitov, prisotnih v naši družbi, ki jih vlečemo s seboj skozi generacije.
Zato...

ŽENSKE!

  • vaš partner ne bo nikoli popoln. Ne trenutni, ne morebitni bodoči, niti bivši ni bil. Nikoli ne bo takšen, kot so tisti v filmih. In tudi: filmi se s poroko pogosto končajo. Kaj se dogaja po tem - pa raje ne razkrivamo.
  • vaš partner NE MORE imeti vseh lastnosti, ki bi si jih želele. Prav tako ne more biti v enem trenutku nežen, v drugem trenutku, ko začutite, da bi si tega želele, pa grob in ˝moški˝ moški. 
  • ne spreminjajte svojega partnerja pretirano. Lahko se spremeni v to, kar si vi želite. In moški pogosto to celo naredijo, a kaj, ko potem izgine človek, v katerega ste se zaljubile. 
  • ena napaka še ne pomeni, da bo šlo ˝samo še navzdol˝, čeprav scenarij v naših glavah kaže ravno to - da bo vedno slabše in hujše in - bolje ustaviti prej kot takrat, ko je že prepozno. A velikokrat so ti scenariji pretirani in katastrofični. A ne nesmiselni! Zagotoviti si moramo dobrega partnerja in dobrega očeta za svoje otroke - naša panika je zato, včasih, naš smerokaz in alarm.
  • vaš partner NI odgovoren za vašo srečo. In vaša sreča NE sloni na vašem partnerju. Ne dajajte mu tolikšne moči :) Za vašo srečo poskrbite same. Počnite, kar vas veseli, poskrbite zase in počnite stvari, ki bi vam osmislile življenje TUDI, če bi se s partnerjem razšla.
  • če se partner v nekem trenutku ne želi pogovarjati, to ne pomeni, da se nikoli ne želi. Tudi oni so samo ljudje. In so kdaj utrujeni. Spet drugič imajo polno glavo svojih skrbi.
  • socialna mreža JE pomembna. Hobiji SO pomembni. Pomembno je imeti več virov podpore. Če partnerju TRENUTNO ni do pogovora - h komu bi se lahko obrnile?

MOŠKI!


  • ženska ni neumna, zmešana, pretirano čustvena in nemogoča. Naša čustva služijo tako nam, kot tudi vam - ko se jih naučimo UPORABLJATI. Včasih nekaj začutimo, še preden to začutite vi, a to nam pomaga pri tem, da za morebitno krizo poskrbimo še preden se zgodi, da dobro poskrbimo za svoje otroke in da lažje usmerjamo različna področja našega življenja. 
  • pogovori niso nepotrebni ali izguba časa. So temelj uspešne zveze. So temelj odnosa ter stika. So način spoznavanja drugega človeka in sebe in temelj gradnje intime.
  • spolnost ne bo rešila vsega! Čeprav vam daje občutek povezanosti in vam kaže, da vas vaša ženska še vedno mara ter da jo privlačite, spolnost ne razreši konfliktov, starih zamer in starih ran. Predogoj za dobro in užitka polno intimno telesno povezanost je čustvena intima ter povezanost. Delajte na tem!
  • dalj časa trajajoča zveza ni zagotovilo, da si sedaj lahko ˝oddahnete˝ in dvignete roke v stilu: ˝Tako, to je končano!˝ NIKOLI si ne morete oddahniti v smislu vlaganja v zvezo. Če v zvezi zaspite, bo zaspala tudi vaša zveza - in na koncu: partnerka
  • ko je govora o gospodinjskih opravilih - ni tako, da ženske ZGOLJ tarnamo. Resnično opravljamo veliko dela, čeprav morda tega ne vidite. Zavedati pa se moramo, da ga tudi vi. Vse, kar potrebujemo je, da opazite in da opravljeno delo cenite. Ter da priskočite na pomoč oz. opravite svoj del. Vedeti morate tudi, da ženske skozi gospodinjska opravila pogosto izražamo svojo ljubezen do vas in do celotne družine. Ko bomo užaljene, ko bomo imele dovolj - tudi skrbele ne bomo več! Opazite našo ljubezen.
  • tudi, če zveza traja že več desetletij - poglejte svojo žensko. Resnično jo poglejte. Ne, ni enaka kot pred leti. Vmes se spreminja, dozoreva, lepša. Povejte ji, da jo imate radi in da je lepa. Pokažite ji, da jo cenite.


Med nami so razlike. Razlike, ki lahko dopolnjujejo, pa tudi razlike, ki lahko razdvajajo. Bistveno je, da vlagamo v zvezo ter da neprestano delamo na sebi. Ko pride do konflikta, moramo najprej pobrskati po sebi in razumeti sebe. Ko pride do krize, moramo najprej vedeti, kakšno mnenje imamo mi. Kar se tiče zveze - moramo v prvi vrsti poskrbeti zase, da lahko uspešno gojimo tudi zvezo... ter svoje ugotovitve deliti s partnerjem in nato - prisluhniti njemu.

In kaj je lepšega, kot videti dva človeka, ki drug ob drugem rasteta, se krepita, cvetita. In spremljata življenje drug drugega.
Ni to najlepše darilo? Dobiti dovoljenje za to, da vidite, kako se bo odvilo življenje nekoga drugega? In mu pri tem stati ob strani?


//vse uporabljene fotografije v zapisih so iz zasebnih arhivov ali na voljo za brezplačno uporabo (npr. stran Canva)

2 komentarja: